
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Response to Consultation on the  

Implementation of Directive 2011/83/EU  

on Consumer Rights.   
 

 

 

 

 

 



  2  

Telefonica Ireland Ltd (‘O2’) welcomes the opportunity to respond to the Department of Jobs, 

Enterprise and Innovation consultation on the Implementation of Directive 2011/83/EU on 

Consumer Rights.   

General Comments 

We have responded in relation to specific consultation questions and our comments are 

focused on discretionary matters and points of clarification.  Most of the measures proposed 

impact our organisation, however, the primary issue of concern relates to the possibility that 

there would be a requirement for written consent from consumers when contacted by a 

trader by telephone. This would remove any value we could offer customers through 

telephone channels and introduce unnecessary administrative complexity to telesales and 

customer care channels.  Specific detail is provided below in response to question 5. 

Some clarifications are also requested. On page 5 (bullet 3) there is a reference to one-off 

contracts with telecoms providers where the application of the Directives provisions would be 

disproportionate or impractical.  We would welcome clarification as to what is within the 

scope of this exclusion. 

In relation to right of withdrawal, Article 11(1)(b) permits a withdrawal right where there is 

any ‘unequivocal statement’ setting out the decision to withdraw from contract. Telefonica 

understands this refers to a definitive verifiable statement in writing or other durable form. 

Such a statement is a requirement for reasons of contractual certainty and clarification is 

requested moving forward. 

Response to Consultation Questions 
 

Q.1 Should the implementing Regulations avail of the option to exempt off premises 

contracts with a value less than €50 from the Directives provisions on consumer 

information and the right of the customer to withdraw from the contract.  If not should 

there be (a) no threshold or (b) a threshold set at an amount less than €50.  If the latter 

please state the threshold that should apply in your view. 

A €50 threshold is appropriate. 

Q.2  Should the implementing Regulations exempt on-premises contracts of a day to 

day kind that are performed immediately from the information requirements of Article 

5 of the Directive. 

Telefonica agrees with this exemption. 

Q.3 Please give details of any mandatory pre-contractual information requirements of 

which you are aware (other than those indicated in paragraph 29 that apply to on-

premises transactions and which require traders to provide information additional to 

that required by Article 5 of the Consumer Rights Directive.  

With regard to the adoption of additional pre-contractual information requirements outside 

the prescribed minimum harmonisation provisions the telecommunications industry are 

subject to a broad range of additional contractual provisions. Regulation 14 of the Universal 

Service and Users Rights regulations (SI 337 of 2011) require telecommunications providers 
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to include specific information including details around service quality, maintenance, pricing, 

contract duration. Regulation 15 also sets outs transparency requirements on telecoms 

operators and ComReg have established guidance for telecoms operators around pricing 

through the publication of a Code for Tariff Presentation. It is important to avoid duplication 

of requirements when establishing new regulations in this area. 

Q. 5 Should the implementing Regulations require the consumer’s written consent to 

the traders offer and/or the traders confirmation of that offer on a durable medium? 

 In all distance contracts to be concluded by telephone, or 

 In distance contracts to be concluded by telephone where the telephone 

contact leading to the contract was made by the trader, or 

 In no distance contracts to be conclude by telephone. 

The use of outbound calling, to existing and prospective customers is an effective customer 

care and sales tool. O2 will often initiate contact to customers to check they are satisfied with 

their service, to advise of service improvements and to make them aware of new products 

and services that may be of use. If the customer decides, on any such call, to change their 

contract with O2 (for example by requesting/accepting a new Price Plan or device offer), 

then it is in the consumer’s interest that they can provide their consent to contract over the 

phone.  

A requirement that the customer should provide written confirmation in respect of 

agreements for telecoms services would introduce administrative and process complexities.  

More importantly it would also restrict an operator’s ability to deliver value to customers. 

There are appropriate safeguards in place without introducing a written consent process. 

Service providers should ensure that the telephone sales process is carefully scripted to 

ensure consumers are made fully aware in accordance with Distance Selling Regulations. 

The trader should always provide the required confirmation of the customer contract by 

email, letter or another durable medium once the contract is concluded.  In addition, to the 

customer impacts the reduced efficiency of telephone as a market channel could have wider 

impacts in terms of the number of roles retained to provide telephone based customer care 

and sales services. 

Telefonica has no further comments at this time on the questions arising.   

We welcome the opportunity to input to this process. Telefonica fully reserves its rights to 

continue to raise further concerns, comments and objections beyond its responses herein, 

including at any later stage of consultation, or in the event of Telefonica objecting to any 

ultimate application of the Directive.  

Any failure to comment on specific aspects of this document should not be taken as implicit 

acceptance of specific assertions in the document or endorsement of the approach of the 

Department on such matter. Telefonica also fully reserves its rights to raise further concerns 

or comments, including ones similar to those that may be raised by such other parties in 

their responses which equally impact upon the position of Telefonica and the industry more 

generally. 


