
 
 
 
Sean O’Ciardha  
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Department of Jobs, Enterprise & Innovation  

Earlsfort Centre  

Lower Hatch Street  

Dublin 2 

18 May 2015 
 
E-mail: sean.ociardha@djei.ie 
 
 
 
Re: EU Directive 2014/95/EU as regards disclosure of non-financial and 
diversity information 
 
 
Dear Mr O’Ciardha 
 
Thank you for inviting ACCA to make comment on the proposed implementation of 
the EU Directive 2014/95/EU as regards disclosure of non-financial and diversity 
information.  Our comments are included below.   
 
I would draw your attention to the work done by ACCA in the area of both diversity 
and integrated reporting at http://bit.ly/1c0kvqk  and http://bit.ly/1F3A1yU   
 
If you have any queries please contact me at the number below or my colleague 
Aidan Clifford at 01 4988907 
 
 
Yours sincerely  
 
  
Liz Hughes 
Head – ACCA Ireland  
 
Email: liz.hughes@accaglobal.com 
Tel: 01 4988906 

http://bit.ly/1c0kvqk
http://bit.ly/1F3A1yU
mailto:liz.hughes@accaglobal.com


 

ACCA Response to Consultation 

Article 19a (1) and Article 29a (1) of the Directive provide for the disclosure of non-

financial information. They also state that Member States may allow information 

relating to impending developments or matters in the course of negotiation to be 

omitted from the non-financial statement, which is part of the management report 

(also known as the directors’ report) in exceptional circumstances where the 

disclosure of such information would be seriously prejudicial to the commercial 

position of the undertaking.  

Question 1 – Do you consider that Irish company law should permit 

information to be withheld in certain circumstances? Please give reasons for 

your preference. 

ACCA would support allowing this exemption, but requiring disclosure of having 

taken the exemption.  Larger companies should not be put as a commercial 

disadvantage to smaller ones by requiring disclosure.  Stakeholders should be 

entitled to know that the exemption is being taken and take whatever steps they feel 

appropriate based on this non-disclosure.  ACCA recommends a “Disclose or 

explain” approach similar to the existing codes on corporate Governance.   

 

Article 19a(4) and 29a(4) of the Directive say that Member States may exempt an 

undertaking from the obligation to prepare a non-financial statement where it 

prepares a separate report corresponding to the same financial year, subject to 

conditions. The intention here is to allow companies the flexibility to produce the 

information at a time that is different from the date they produce their management 

report.  

Question 2 – Do you consider that Irish company law should permit companies 

to publish the non-financial information in a report separate from the 

management report? Please give reasons for your preference. 

There are advantages to including such reporting in the annual financial statements, 

one being that, depending on where within the financial statements the disclosures 

are made, the auditor will either read the report to ensure that it is at least consistent 

with their understanding (where the disclosures are in the financial statements 

booklet but not within direct scope of the audit) or opine on the truth and fairness of 

the financial statements as a whole to include the disclosures under this Directive 

(where the disclosures are within the direct scope of the audit). However, the 

financial statements of a company are a formal communication to shareholders and 

designed to communicate specific information as specified in law, accounting 

standards and corporate governance codes.  Adding additional information will 

distract from the primary function of the financial statements and also may serve to 



have that additional information “lost” within 100+ pages of accounting disclosures.  

ACCA would be of the opinion that companies be allowed to make the disclosures 

within their financial statements or in a separate report or in both as they deem most 

appropriate in their own circumstances.   

 

Article 19a (6) and 29a (6) of the Directive says that Member States may require that 
the information in the non-financial statement (or in the separate report) be verified 
by an independent assurance services provider. The Directive does not clarify what 
might constitute such an independent assurance services provider. Question 3 – Do 
you consider that Irish company law should require information to be verified by an 
independent assurance service provider and, if so, how would that service be 
provided? Please give reasons for your preference.  
 
Question 3 – Do you consider that Irish company law should require 
information to be verified by an independent assurance service provider and, if 
so, how would that service be provided? Please give reasons for your 
preference.  
 
The information is not easily verified (emissions) and subjective and not easily 
audited.  ACCA would support a system of voluntary audit only and this position to 
be revisited by the Minister every five years to allow for changes as best practice 
develops.  However, where an audit requirement is deemed appropriate, it would be 
ACCA opinion that this should be performed by or under the control of the auditor 
and not controlled and directed by so called “Skilled persons” or other external 
advisors.   Statutory Auditing has very tightly controlled entry requirements and has 
state oversight of the performance and reporting of the audit opinion; not all of the 
other external specialists will have this level of oversight or control.  Auditing 
standard already allow for the use of external experts in the performance of statutory 
audits of financial statements.  These would include experts in property valuation, 
mineral or precious stones valuation, actuaries or specialist inventory valuation.  It 
would require very little application guidance to extend this to other assurance 
assertions such as diversity or other matters.   
 
As a related issue, once there is a requirement to disclose and audit the disclosures, 
there arises a need to ensure that these disclosures are made to a common 
standard.  Some reference may be needed to allow the designation of standards for 
reporting and standards of auditing and this needs to be implemented in a flexible 
way as standards in this area develop.   
 
Article 1(2) – Amendment to Article 20 of Directive 2013/34/EU on content of the 
corporate governance statement 
The Directive adds a new requirement to the list of content in the corporate 
governance statement. That requirement is to give a description of the diversity 
policy that is applied to the companies’ Board of Directors with regard to such 
aspects as, for instance, age, gender, or educational and professional backgrounds. 
The disclosure should also include a description of the objectives of that policy, how 
it has been implemented and the results in the reporting period. 



Where companies do not have shares admitted to trading on either a regulated 
market or a “multilateral trading facility”, but do have other forms of securities 
admitted to trading on a regulated market, Member States may exempt them from 
making these diversity disclosures in the corporate governance statement.  
 
Question 4 – Do you consider that companies with securities other than 
shares admitted to trading on a regulated market, and which do not have 
shares admitted to trading on any market, should be exempted from making 
disclosures relating to their diversity policy? 
 
No, the stakeholder for this type of information may not be the shareholders; the 
information is relevant to society as a whole and should be provided by all entities 
within scope. 
 
Other relevant issues  
Please include your views on any other issues that you might see as relevant to the 
transposition of this Directive. 
 
None. 
 

 

 


